Vijesti

Muftija u posjeti fondacijama “Hans-Seidl” i “Eugen-Biser”, te džematu Penzberg

U petak 07.02.2020.g. muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi Dr. Osman-ef. Kozlić boravio je u službenoj posjeti fondacijama “Hans-Seidl” i “Eugen-Biser” u Minhenu, te džematu u Penzbergu.

U sjedištu Hans-Seidl fondacije muftiju je dočekao potpredsjednik fondacije g. Johannes Singhammer i referent za međureligijski dijalog Dr. Philipp Hildmann. Muftija je predstavio rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i u Zapadnoj Evropi. Naglasio je da od članova džemata u zapadnoevropskom području očekuje integraciju u društvo u kojem borave, ali da u isto vrijeme ne zaborave svoju vjeru, kulturu i tradiciju.
Johannes Singhammer izrazio je tople riječi dobrodošlice, te pozvao muftiju na zajedničku saradnju na mnogim poljima, a posebno kada je u pitanju vjeronaku u školama, ali i općenito vjera islam u njemačkoj pokrajini Bayern.

U fondaciji “Eugen-Biser” muftija je dočekan od strane direktora fondacije Dr. Heinrich Köster i voditelja programa “Islamsko savjetovanje” pri ovoj fondaciji g. Stefana Zinsmeistera. Tema razgovara bila je mogućnost organizovanja zajedničke konferencije.

Na kraju dana, muftija je posjetio džemat Penzberg, gdje ga je dočekao džematski odbor na čelu sa imamom hfz. dr. Benjamin-ef. Idrizom, te imami sa područja MIZ Bayern na čelu sa glavnim imamom Izet-ef. Bibićem. Nakon učenja Kur’ana, ilahija i kasida od strane džematskog hora “Sayha”, imam džemata hfz. Benjamin Idriz predstavio je rad ovog džemata. Uslijedilo je obraćanje muftije Kozlića. Na samom početku zahvalio se imamu i džematlijama na pozivu i gostoprimstvu. Naglasio je da je najvažniji cilj naše vjere širiti mir, ljubav i smiraj. Kazao je da islam ima dva značenja, a to je da islam znači pokornost i predanost Bogu, a drugo je značenje koje muslimani često zaborave, a to je mirenje. “Islam nije konflikt, islam je mir, tolerancija, razumijevanje. Islam je ljubav, a nije mržnja. Nema mržnje ni prema kome, jer ljubav i mržnja ne idu u jedno srce”, riječi su muftije Dr. Kozlića. Svima je poručio: “Učite jednih od drugih, kada bismo samo jedni od drugih učili mi bismo postigli veliko dobro. Jedni drugima prenosite znanje i iskustva. Povezujte se, budimo zajedno, čvrsti i jaki, jer od nas Bošnjaka se očekuje da damo veliki doprinos ovom društvu. Predstavljajmo našu vjeru svima na najljepši način.”