Vijesti

U zvaničnoj posjeti Stuttgartu

U sklopu svojih zvaničnih ramazanskih posjeta džematima Medžlisa islamske zajednice Bošnjaka Stuttgart, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, dr. Osman-ef. Kozlić je u subotu, 25. maja 2019. / 20. ramazana 1440. godine po Hidžri, boravio u prvoj zvaničnoj radnoj posjeti džematu Stuttgart.

Tu noć upriličen je iftar za članove, prijatelje i simpatizere ove Zajednice. Iftaru je prisustvovalo oko 120 uglednih i poznatih ličnosti iz javnog života grada Stuttgarta, predstavnika crkvenih organizacija, drugih udruženja i asocijacija, susjednih džemata, te diplomatskog kora Bosne i Hercegovine na čelu sa generalnim konzulom gosp. Beganom Muhićem.
Skup je u ime članstva Islamske zajednice Bošnjaka Stuttgart poselamio, zaželio srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak, predsjednik Izvršnog odbora Šemsudin Ljubijankić.
Imam Džemata Hamza-ef. Subašić je, također, u svom izlaganju izrazio dobrodošlicu, govorio o potrebi i velikoj koristi ovakvih susreta, te istakao zajedničke tačke i interese svih pripadnika religijskih zajednica u ovoj sredini. Na kraju svog izlaganja imam Subašić je rekao kako se ovaj džemat tokom trideset godina uspješnog rada i postojanja intenzivno zalagao za međusobno upoznavanje, suživot, razumijevanje i integraciju u njemačko društvo uz očuvanje svog identiteta, tradicije i kulture.

Ovom impozantnom skupu, na kraju programa se, u svom sažetom i nadahnutom govoru obratio i muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, dr. Osman-ef. Kozlić, izražavajući radost i zadovoljstvo što prisustvuje jednom ovakvom susretu gdje vidi nurom ozarena lica, željna upoznavanja, razgovora, dijaloga, razumijevanja i zajedničkih projekata od opšte koristi i dobra. Srdačno se zahvalio građanima i Vladi Njemačke na pružanju višestrukih vrsta pomoći bosanskom narodu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te podršci predstavnika njemačkih vlasti Bosni i Hercegovini u njenom procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Vrijeme između izlaganja su upotpunili recitalom, najavama, čitanjem tekstova prijevoda Kur’ana i ilahijom književnik i umjetnik Mustafa Širbić, Safija Biševac, Mirheta Omerović, Muhamed Ali Bašić i Dženisa Pjanić.

Nakon teravih-namaza, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, dr. Osman-ef. Kozlić se obratio klanjačima, koji su džamijski prostor ispunili do posljednjeg mjesta, i prokomentarisao ajet časnog Kur’ana i Hadisi-Kudsi koji govore o angažmanu svakog muslimana i muslimanke u radu na islamskom planu, slozi i tolerantnosti muslimana jednih prema drugima i vrijednostima ramazana sa svim njegovim sadržajima.
Na sugestiju džematskog imama da među klanjačima ima i veliki broj arapske braće i sestara, Muftija im se toplo i emotivno obratio na arapskom jeziku, što je izazvalo pravo oduševljenje.

Sutradan je Muftija održao radni sastanak sa imamom džemata i članovima Izvršnog odbora, na kome je iscrpno upoznat sa historijatom i razvojem, aktivnostima džemata, te određenim subjektivnim i objektivnim poteškoćama i problemima.
Razmijenjena su mišljenja, sugestije i prijedlozi za budući zajednički rad na planu sprovođenja potrebnih svobuhvatnih reformi u cilju što boljeg i uspješnijeg organiziranja naših džemata u Njemačkoj i zemljama cijele Evrope.
Prisutni su s velikom pažnjom i interesovanjem pratili Muftijino izlaganje, očekujući i nadajući se da su Bošnjaci dobili dostojnog i izrazito sposobnog vjerskog predstavnika koji će dosljedno artikulisati njihove interese i potrebe u sredinama u kojima žive.